CMWP SDP solidaryzuje się ze stanowiskiem  Międzynarodowej Federacji Dziennikarskiej (IFJ) w sprawie makabrycznego zabójstwa korespondenta „Washington Post” Jamala Khashoggi, do którego doszło na terenie konsulatu Arabii Saudyjskiej w Stambule. 2 października krytyczny wobec rządów księcia Muhammada ibn Salmana Jamal Khashoggi (Chaszodżdżi) wszedł do konsulatu, by załatwić formalności związane ze zmianą stanu cywilnego, po czym ślad po nim zaginął. Władze Turcji utrzymują, że dziennikarz został zamordowany w konsulacie, a jego ciało stamtąd wywieziono. 23 października PAP poinformowała , iż władze tureckie potwierdziły, iż zabójstwo dziennikarza Dżamala Chaszodżdżiego miało charakter „polityczny” i zostało wcześniej zaplanowane. O rzetelne i szybkie śledztwo w tej sprawie apeluje m.in. Międzynarodowa Federacja Dziennikarska, której członkiem jest Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich. Delegacja IFJ spotkała się z przedstawicielami ONZ w Nowym Jorku, by apelować o przeciwdziałanie bezkarności morderców dziennikarzy i zabiegać o niezależne międzynarodowe śledztwo w sprawie zabójstwa Jamala Khashoggi. CMWP SDP w pełnie wspiera te działania i wyraża nadzieję, iż sprawcy i osoby odpowiedzialne za zabójstwo dziennikarza zostaną odnalezieni, osądzeni i surowo ukarani. Wg danych IFJ w minionych 6 latach zginęło ponad 600 dziennikarzy . Dwóch z nich zamordowano w krajach Unii Europejskiej – dziennikarkę śledczą z Malty zamordowano poprzez podłożenie ładunku wybuchowego w jej samochodzie w 2017 r., a dziennikarza śledczego ze Słowacji zastrzelono w jego domu w lutym b.r. W sumie w 2018 roku zamordowano już 72 dziennikarzy.

dr Jolanta Hajdasz

dyr. CMWP SDP

Warszawa, 23 października 2018 r.