CMWP SDP stanowczo potępia brutalny atak na red. Tomasza Surdela w Wenezueli oraz apeluje do władz tego kraju o ukaranie sprawców, a do władz Polski – o presję dyplomatyczną na Wenezuelę oraz kontynuowanie wszelkich działań mogących pomóc pobitemu dziennikarzowi.

Korespondent „Gazety Wyborczej” red. Tomasz Surdel 15 marca 2019 r. został pobity przez funkcjonariuszy FAES, specjalnego oddziału wenezuelskiej policji. Informację tę podały media w Polsce i za granicą. Tomasz Surdel od kilku tygodni opisuje na łamach „Gazety Wyborczej” protesty przeciwko reżimowi Nicolasa Maduro. Pobicie było niezwykle brutalne, policjanci po weryfikacji personaliów dziennikarza nakazali mu wysiąść z samochodu, założyli worek na głowę, bili po twarzy kolbami pistoletów, a następnie pozorowali jego egzekucję. Wszystko wskazuje na to, iż celem tej napaści na dziennikarza była próba jego zastraszenia i zniechęcenia do publikacji materiałów dotyczących sytuacji w Wenezueli oraz chęć zmuszenia go do wyjazdu z tego kraju. CMWP SDP stanowczo potępia atak na dziennikarza i apeluje do władz Wenezueli o przeprowadzenie wnikliwego śledztwa mającego na celu wyjaśnienie okoliczności tego tragicznego zdarzenia oraz doprowadzenie do odnalezienia i osądzenia sprawców i osób odpowiedzialnych za to pobicie. CMWP SDP apeluje  także do władz Polski i polskiego MSZ o presję dyplomatyczną na Wenezuelę, by udało się doprowadzić do odnalezienia i osądzenia sprawców oraz osób odpowiedzialnych za to pobicie, a także o to, by udzielono pobitemu dziennikarzowi wszelkiej pomocy.

CMWP SDP  przypomina, iż fizyczne ataki na dziennikarzy i osoby wykonujące ich obowiązki są jaskrawym naruszeniem zasady wolności słowa i nigdy nie powinny mieć miejsca. Bezpieczeństwo pracy osób relacjonujących wszelkie wydarzenia, w tym te wywołujące silne społeczne emocje, powinno być zawsze przedmiotem troski wszystkich stron zaangażowanych w sytuację konfliktową, a one są zawsze zobowiązane  do zapewnienia dziennikarzom  warunków pracy niezagrażających ich życiu i zdrowiu

dr Jolanta Hajdasz

dyrektor CMWP SDP

Warszawa 18 marca 2019 r.