Wykorzystajmy ten moment, aby zlikwidować art. 212 , ten „bat na dziennikarzy” – powiedziała Jolanta Hajdasz dyr. CMWP SDP  w programie Edyty  Hołdyńskiej w telewizji wPolsce.pl emitowanym 14 lutego 2019 r. komentując wyrok na red.Wojciecha Biedronia, który zapadł po prywatnym akcie oskarżenia sędziego Wojciecha Łączewskiego. W tej bulwersującej sprawie CMWP SDP wydało specjalne oświadczenie – https://cmwp.sdp.pl/protest-cmwp-sdp-przeciwko-skazaniu-red-wojciecha-biedronia/.

Dziennikarka prosiła także o komentarz do słów Zbigniewa Ziobry, ministra sprawiedliwości, który na konferencji prasowej zadeklarował chęć przeprowadzenia konsultacji ze środowiskiem dziennikarskim w sprawie zmian w kodeksie karnym prowadzącym do likwidacji archaicznego artykułu 212 kk, który  wg ministra „może być używany jako narzędzie w walce z wolnością słowa” . W każdej chwili zarówno CMWP , jak i SDP jest gotowe rozmawiać na ten temat, od lat zabiegamy o likwidację tych przepisów na podstawie których,  za zniesławienie czy nawet jak w przypadku red. Wojciecha Biedronia naprawdę niewielki błąd,  można skazać dziennikarza w postępowaniu karnym  na grzywnę, karę ograniczenia wolności albo karę więzienia nawet do roku. To skandal i relikt jeszcze z epoki stanu wojennego -powiedziała Jolanta Hajdasz

całość wypowiedzi :