Protest CMWP SDP przeciwko pobiciu fotoreportera Gazety Krakowskiej

Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP stanowczo protestuje przeciwko uniemożliwianiu pracy dziennikarzom, czego skandalicznym przykładem jest atak na fotoreportera redakcji „Gazety Krakowskiej” Bogumiła Storcha, jaki miał miejsce 1 marca 2018 r. na placu budowy placu budowy parku rozrywki Energylandia w miejscowości Zator koło Krakowa. Gdy fotoreporter szedł wzdłuż ogrodzonego placu budowy, zaatakował go zza płotu mężczyzna w kurtce z logo tej firmy i zażądał oddania aparatu fotograficznego, gdy fotoreporter wyjaśnił, kim jest i nie chciał oddać sprzętu, został kilka razy uderzony w głowę. Pobity fotoreporter noc spędził na obserwacji w szpitalu, a jego aparat fotograficzny został uszkodzony.

CMWP SDP przypomina, że fizyczne ataki na dziennikarzy i osoby wykonujące ich obowiązki są naruszeniem zasady wolności słowa, która jest fundamentem ustroju każdego demokratycznego państwa i nigdy nie powinny mieć miejsca. Bezpieczeństwo pracy dziennikarzy i swoboda wykonywania przez nich zawodu powinny być zawsze przedmiotem troski wszystkich obywateli i zgodnie z obowiązującym prawem zobowiązani są oni do zapewnienia dziennikarzom warunków pracy, które nie zagrażają ich życiu i zdrowiu.

dr Jolanta Hajdasz
dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP

Warszawa, 5 marca 2017 r.

By |2018-04-17T18:26:54+00:005 marca 2018|Categories: Oświadczenia CMWP|
Translate »