W związku z wyłączeniem przez  Sąd Okręgowy w Poznaniu  jawności kluczowej dla niniejszego postępowania rozprawy w dniu 8 lutego br., oraz wyproszeniem z sali rozpraw obserwatora procesu wyznaczonego przez Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, dyr. Jolanta Hajdasz zgłosiła zastrzeżenia wobec powyższego zarządzenia Sądu. W piśmie wysłanym do Sądu z datą 14 lutego b.r. CMWP SDP przypomina, iż zgodnie z art. 45 ust. 2 Konstytucji RP, wyłączenie jawności rozprawy może nastąpić ze względu na moralność, bezpieczeństwo państwa i porządek publiczny oraz ze względu  na ochronę życia prywatnego stron lub inny ważny interes prywatny. Należy jednak wziąć pod uwagę, że zasadą jest jawność rozpraw, co wynika … Czytaj dalej Zażalenie CMWP SDP na decyzję Sądu Okręgowego w Poznaniu w sprawie wyłączenia jawności procesu o zabójstwo red. Jarosława Ziętary