Zarząd Główny SDP powołał 26 czerwca red Jolantę Hajdasz, dziennikarkę z Poznania, na stanowisko dyrektora Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. J. Hajdasz zastąpiła w CMWP SDP Wiktora Świetlika, który pełnił tę funkcję od 2009 i złożył rezygnację po tym, gdy w maju 2017 został mianowany dyrektorem Programu Trzeciego Polskiego Radia.

Red. Jolanta Hajdasz jest dziennikarzem od ponad 25 lat. Pełniła funkcje kierownicze w mediach m.in. jako dyrektor oddziału TVP S.A. w Poznaniu (2007-2009), obecnie jest redaktorem naczelnym Wielkopolskiego Kuriera Wnet. Jest autorką wielu książek, filmów i reportaży dokumentalnych. Wielokrotnie nagradzana m.in. dwukrotnie Nagrodą Główną Wolności Słowa SDP, czy dwukrotnie Nagrodą Główną Stowarzyszenia Wydawców Katolickich Feniks. Posiada stopień naukowy dra nauk humanistycznych uzyskany na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest członkiem ZG SDP.