Odpowiedź CMWP SDP dla portalu Gazeta.pl w sprawie Rady Programowej CMWP

15 czerwca 2018 r. dziennikarz portalu Gazeta.pl zwrócił się do Centrum z pytaniem dotyczącym Rady Programowej CMWP SDP. Publikujemy pytanie i odpowiedź w tej sprawie:
Dziennikarz Kacper Świsłowski napisał : Dzień dobry, zwracam się z następującej sprawie: na stronie Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP pojawia się jedynie informacja o tym, że funkcję dyrektora sprawuje dr Jolanta Hajdasz. Czy to jedyna osoba, która wchodzi w skład CMWP? W poprzednich latach istniała Rada Programowa CMWP, czy teraz także? Jeśli tak, to ilu członków liczy oraz kto wchodzi w jej skład?Odpowiedź : Witam! W odpowiedzi na Pana pytanie pragnę poinformować, iż Rada Programowa CMWP SDP, o którą Pan pyta, została rozwiązana przez Zarząd Główny SDP w 2001 r. W jej miejsce w 2002 r. została powołana Rada Konsultacyjna, która istniała do roku 2011. Wówczas w jej skład wchodzili: prof. Antoni Dudek, prof. Antoni Kamiński, prof. Tadeusz Kowalski, prof. Ireneusz Krzemiński, mec. Agnieszka Metelska, Jacek Moskwa, prof. Andrzej Paczkowski, mec. Jan Stefanowicz (przewodniczący), dr Joanna Taczkowska, Henryk Wujec  Informacje na ten temat znajdują się na stronie cmwp.sdp.pl Są w zakładce „aktualności” pod nazwą : strona archiwalna archiwum.freepress.org.pl (tu jest osobna zakładka pt. Rada Konsultacyjna)
Link : http://archiwum.archiwum.freepress.org.pl/ .
Przy okazji dodam, iż funkcję dyrektora CMWP SDP powierzył mi Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, sprawuję ją od 1 lipca 2017 r., biuro CMWP SDP (w wymiarze 1/2 etatu) prowadzi p. Agnieszka Kaczorowska. Na stałe współpracuje z CMWP SDP prawnik Stowarzyszenia Michał Jaszewski oraz mec. Artur Wdowczyk.
Naszą pracę i działalność nadzoruje Zarząd Główny SDP. Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich jest aktualnie jedynym podmiotem finansującym działalność Centrum Monitoringu Wolności Prasy.

Pozdrawiam
Jolanta Hajdasz