Protest Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP przeciwko pobiciu operatora Telewizji Biełsat

Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP stanowczo protestuje przeciwko utrudnianiu pracy dziennikarzy podczas wykonywania ich zawodowych obowiązków, czego drastycznym przykładem jest pobicie i aresztowanie operatora Telewizji Biełsat Andrieja Kozieła, który został zaatakowany w czasie realizowania materiału w lokalu wyborczym w Mińsku 18 lutego 2018 r. Operator Biełsatu prowadził transmisję online z procedury liczenia głosów przez komisję wyborczą. Używał do tego telefonu komórkowego. Przewodnicząca komisji zażądała, by przerwał nagrywanie i wezwała milicję, która siłą wyprowadziła Andrieja Kozieła z lokalu wyborczego. W czasie tej czynności Andriej Kozieł został pobity przez czterech funkcjonariuszy – rozbito mu głowę, bito po nerkach i żebrach, noc spędził w areszcie. Dziennikarz przebywał w lokalu wyborczym legalnie i miał prawo nagrywać procedurę liczenia głosów, ponieważ był mężem zaufania jednego z opozycyjnych kandydatów, Mikałaja Kazłoua. Andriej Kozieł poinformował, że nie udzielono mu pomocy medycznej, chociaż o nią prosił, a po zdarzeniu miał rozbitą głowę i trudności z oddychaniem.

CMWP przypomina, że fizyczne ataki na dziennikarzy są jaskrawym naruszeniem zasady wolności słowa, która jest fundamentem ustroju każdego demokratycznego państwa i nigdy nie powinny mieć miejsca. Zapewnienie bezpieczeństwa pracy osobom relacjonującym wszelkie wydarzenia, w tym konflikty polityczne, jest obowiązkiem wszystkich stron zaangażowanych w sytuację konfliktową, zobowiązane one są do zapewnienia dziennikarzom i osobom z nimi pracującym warunków pracy niezagrażających ich życiu i zdrowiu.

dr Jolanta Hajdasz
dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP