CMWP SDP wyraża stanowczy protest przeciwko skandalicznemu lekceważeniu etyki dziennikarskiej przez gazetę codzienną „Fakt” poprzez publikację artykułu pt. „Ojciec wybrał politykę, a syn sznur” w dniu pogrzebu tragicznie zmarłego syna byłego premiera RP, p. Leszka Millera. Bezduszność jaką wykazała się redakcja tej gazety w stosunku do polityka i jego rodziny jest całkowitym zaprzeczeniem dziennikarstwa, w którym opisywanie osobistych tragedii musi się odbywać z poszanowaniem godności każdego człowieka.

Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że gazeta, która zachowała się tak skrajnie nieetycznie w stosunku do byłego premiera polskiego rządu, jest dziś najbardziej poczytnym dziennikiem w naszym kraju, ma więc bardzo duże możliwości oddziaływania na opinię publiczną, a w konsekwencji kształtuje jej gust i wrażliwość w stopniu o wiele większym niż inne gazety. Właścicielem dziennika „Fakt” jest niemiecko-szwajcarskie wydawnictwo Ringier Axel Springer.

CMWP SDP przypomina, iż instrumentalne traktowanie ludzkich dramatów przez środki masowego komunikowania jest sprzeczne z realizacją zasady wolności słowa demokratycznego państwa i nigdy nie powinno mieć miejsca.

Warszawa, 2 września 2018 r.

Dr Jolanta Hajdasz

Dyr. CMWP SDP