Solidarni z Ukrainą !
Apel Zarządu Głównego SDP do Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy (IFJ) i Europejskiej Federacji Dziennikarzy (EFJ)

W odpowiedzi na  barbarzyńską agresją Rosji na Ukrainę żądamy natychmiastowego uruchomienia procedury usunięcia rosyjskiej organizacji dziennikarskiej – Związku Dziennikarzy Rosji  (Союз журналистов России, ang. Russian Union of Journalists RUJ)  i rosyjskiego Związku Dziennikarzy i Pracowników Mediów (Journalists’ and Media Workers’ Union, JMWU) z międzynarodowych organizacji dziennikarskich – Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy (International Federation of Journalists, IFJ)  i i Europejskiej Federacji Dziennikarzy (European Federation of Journalists, EFJ).   W ten sposób wszyscy możemy wyrazić naszą solidarność z broniącą swej niepodległości i suwerenności Ukrainą i wyrazić nasz sprzeciw wobec  pogwałcenia wszelkich norm prawa międzynarodowego przez reżim Władimira Putina.
24 lutego b.r. wojska Rosji wkroczyły na terytorium Ukrainy rozpoczynając wojnę, który zagraża bezpieczeństwu wszystkich krajów w naszej części świata i grozi konfliktem na skalę globalną. Nie mamy wątpliwości, że mamy do czynienia z bezprzykładnym aktem międzynarodowego bandytyzmu i  zbrodni wojennych.  Tragedia niewinnych ludzi, jakiej doświadczają dziś Ukraińcy, wymaga od dziennikarzy  przestrzegania najwyższych standardów etycznych i zawodowych. Ich podstawą jest jednak odróżnienie agresorów od ofiar, tych, którzy napadają, od tych którzy się bronią. Dlatego konieczne jest dziś jednoznaczne stanowisko naszych organizacji wobec tych dziennikarzy, którzy wspierają agresorów i którzy współpracują z reżimem Władimira Putina.
Apelujemy, by Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy i Europejska Federacja Dziennikarzy  sprzeciwiła  się także  fali dezinformacji i fake newsów, jaka płynie obecnie z rosyjskojęzycznych mediów. Jako wolni i niezależni dziennikarze protestujemy przeciwko bezprecedensowej kampanii dezinformacji Rosji, której działania  niosą dziś śmierć, cierpienie i zniszczenia na skalę niewidzianą w Europie od końca II wojny światowej.

Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich
Warszawa, 28 lutego 2022 r.