W dniach 6–8 września 2022 r. w Karpaczu odbywa się XXXI Forum Ekonomiczne – najważniejsze i największe w tej części kontynentu spotkanie przedstawicieli środowisk gospodarczych Europy Środkowo-Wschodniej. Hasło tegorocznej edycji brzmi „Europa w obliczu nowych wyzwań”. Do udziału w Forum została zaproszone Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP. Jolanta Hajdasz, dyrektor CMWP SDP  weźmie udział w panelu dyskusyjnym zatytułowanym O świecie złudnych rzeczywistości”.

We wprowadzeniu do dyskusji  organizatorzy  podkreślają, iż żyjemy w świecie szeroko pojętej kultury zachodu i prymatu społeczeństwa otwartego. System ten ma niewątpliwie wiele zalet, ale czy największa zaleta nie okaże się także największą wadą systemu? Jeszcze kilka lat temu nikt nie rozumiał pojęcia Fake Newsów, ani zdawał sobie sprawy z dewastujących efektów jakie wywołują one w społeczeństwach otwartych osłabiając instytucje, zaburzając system, tworząc „pożytecznych idiotów”. W jaki sposób należy przeciwdziałać Fake Newsom? Jak sprawdzają się w tym zakresie polskie rozwiązania i od kogo należy czerpać wzorce? W jaki sposób analizować rzeczywistość by nie stać się częścią złudnej rzeczywistości? Moderatorem dyskusji na ten temat będzie red. Adrian Klarenbach, dziennikarz Polskiego Radia 24, a uczestnicy dyskusji to : Jolanta Hajdasz, dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy, Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, Olgierd Annusewicz, wykładowca, Wydział Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego, Dariusz Tworzydło, Prezes Zarządu, Exacto sp. z o.o., Zainap Gaszajewa, Przewodnicząca, Echo Wojny, Szwajcaria i Małgorzata Kilian-Grzegorczyk, Prezes, DEMAGOG, Polska.

Panel  odbędzie się 6 września, o godz. 14.30

Forum Ekonomiczne jest największą konferencją polityczno-gospodarczą w Europie Środkowej i Wschodniej. Przez trzydzieści lat swojego istnienia stało się platformą wymiany poglądów i kształtowania opinii liderów, jednym z najistotniejszych miejsc spotkań elit polityczno-biznesowych w Europie. Na Forum od lat padają ważne deklaracje dotyczące polityki gospodarczej, a opinie uczestników cytowane są przez światowe media oraz omawiane przez środowiska eksperckie.