Dziś odbyła się konferencja prasowa kazachskiego dziennikarza opozycyjnego Igora Vinyavskiego oraz posła do Parlamentu Europejskiego Piotra Borysa (członek delegacji ds. współpracy parlamentarnej UE-Kazachstan). Redaktor naczelny gazety „Vzglyad” , który został zwolniony z więzienia 15 marca 2012 r. na mocy amnestii,  spotkał się z polskimi parlamentarzystami, przedstawicielami OBWE i organizacji pozarządowych, a także dziennikarzami. Igorowi Vinyavskiemu towarzyszyli: – szefowa opozycyjnej gazety „Respublika” Irina Petrushova, oraz żona więzionego opozycjonisty Vladimira Kozlova – Aliya Turusbekova.

Konferencja odbyła się o godz. 11:00 w siedzibie biura Parlamentu Europejskiego przy ul. Jasnej 14/16 w Warszawie.

Uczestniczyło w niej CMWP SDP, które już wcześniej angażowało się w podobne działania, m.in. współorganizując wraz ze Stowarzyszeniem Wolnego Słowa i Fundacją Otwarty Dialog konferencję poświęconą wolności mediów w Kazachstanie (03.02.2012 r.).