Dostrzegamy  ideologiczne podejście do wolności słowa i prasy organizacji „Reporterzy bez granic” – mówiła w Polskim Radiu 24 szefowa Centrum Monitoringu Wolności Prasy Jolanta Hajdasz  w audycji red. Tadeusza  Płużańskiego „Gość dnia ” PR 24, która emitowana była 25 kwietnia .

Gość PR24 odniosła się do rankingu organizacji „Reporterzy bez granic”, według którego Polska spadła na drabinie wolności prasy i jest na jednym z najgorszych miejsc w historii. Według Centrum Monitoringu Wolności Pracy, jest to raport krzywdzący Polskę i niesprawiedliwy. Raport jest standardowym działaniem organizacji „Reporterzy bez granic”, jest ona powołana po to by monitorować wolność mediów w 180 krajach świata. Same raporty tworzy od 2002 roku, ale metodologia badań opiera się na podstawie 100 anonimowych ankiet – mówiła Jolanta Hajdasz. Odpowiadając na pytanie dlaczego przez okres ostatnich pięciu lat, Polska w rankingu tej organizacji spadła o kilkadziesiąt miejsc powiedziała, że nie ma dowodów na to by organizacja była w jakikolwiek sposób stronnicza natomiast wątpliwości budzi metodologia badań. – Gdziekolwiek się nie spojrzy, tam gdzie rządzi prawica, tam są zastrzeżenia organizacji „Reporterzy bez granic”. Potwierdzają to nasze rozmowy z Chorwatami, Czechami czy Węgrami.  Widać, że chodzi raczej o ideologiczne podejście do wolności prasy i mediów – mówiła szefowa Centrum Monitoringu Wolności Prasy.  Red. Tadeusz Płużański przypomniał  procesy wytaczane przez środowisko „Gazety Wyborczej” w związku z wolnością słowa, które nie były przedmiotem zainteresowania organizacji.

cała audycja : https://polskieradio24.pl/5/3/Artykul/2499067