To jest czas żałoby, to nie jest czas na dyskusje i środowiskowe, nawet bardzo istotne spory – powiedziała Jolanta Hajdasz dyr. CMWP SDP  w rozmowie z red. Antonim Opalińskim w Radiu Wnet w środę, 16 stycznia komentując ostatnie artykuły i materiały prasowe dotyczące zabójstwa prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Dyrektor CMWP SDP przypomniała także apel Zarządu Głównego SDP  ( z 14.01.19) do wszystkich dziennikarzy i internautów oraz osób komentujących publicznie ten dramat o rozwagę i nie uleganie emocjom przy relacjonowaniu jego przyczyn, przebiegu i  skutków.Szanujemy prawo każdego do własnej interpretacji wszystkich zdarzeń oraz do rozpowszechniania tych ocen w przestrzeni publicznej, ale w obliczu takiej tragedii jak w Gdańsku  konieczna jest  szczególna odpowiedzialność za wygłaszane publicznie opinie – przypomniano słowa apelu.

Popołudniowa audycja Radia Wnet nadawana była tego dnia z Instytutu Zachodniego w Poznaniu. Jej gośćmi byli także prof. Stanisław Mikołajczak, prezes AKO w Poznaniu, prof. Jacek Kowalski, historyk sztuki , muzyk i poeta i dr hab. Konrad Białecki z poznańskiego oddziału IPN