Autor bestsellerowych „Wyznań Hieny”, Piotr Mieśnik, były dziennikarz „Faktu” (obecnie Gazeta.pl) odpierał dziś w Domu Dziennikarza na Foksal 3/5 zarzuty wobec swojej książki i dyskutował z salą wypełnioną głownie studentami.

Książka, opisująca brutalne realia pracy reporterów tabloidu, budziła kontrowersje także wśród panelistów i oponentów Mieśnika – profesora Macieja Mrozowskiego – medioznawcy SWPS, Katarzyny Kozłowskiej – byłej naczelnej „Wprost” i wicenaczelnej „Super Expressu”  oraz Mariusza Cieślika – publicysty „Rzeczpospolitej”. Polemiści krytykowali autora książki między innymi za brutalny język i jednostronność w opisywaniu pracy dziennikarza prasy bulwarowej. – Napisałem książkę taką, jaki jestem – odpowiadał Mieśnik.

Debata wzbudziła gorącą dyskusję, którą moderował dr Marek Palczewski – medioznawca SWPS. Organizatorem było CMWP SDP. To pierwsza z cyklu debat, które SDP chce poświęcić literaturze i filmom o polskich mediach.