Historyk Jan Grabowski chce „poprawiać” Wikipedię za „minimalizowanie polskiego antysemityzmu”. Hajdasz: to działania przeciw Polsce. Wcześniejsza publicystyka pana Grabowskiego jest bardzo kontrowersyjna. Można się tylko obawiać, że jego działania będą wymierzone w Polskę i w pamięć o Polakach, którzy z narażeniem życia pomagali Żydom w czasie wojny – podkreśliła w Polskim Radiu 24 Jolanta Hajdasz, dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP. Jak zaznaczył prowadzący audycję Tadeusz Płużański, ” prof.Jan Grabowski sformułował tezę, że trzeba „mocno przyjrzeć się Wikipedii”.

Bo jak stwierdził Grabowski, pojawiają się tam kłamstwa dotyczące Holokaustu w Polsce. Według niego artykuły na Wikipedii na ten temat mają „minimalizować polski antysemityzm” i „wyolbrzymiać rolę Polaków w ratowaniu Żydów”, a także insynuować, że większość Żydów popierała komunizm – powiedział Płużański. Rozmówczyni PR24 zwróciła uwagę, że Wikipedia jest dziś bardzo istotnym źródłem informacji. – Najpopularniejszym dla wielu uczniów, studentów, a także dla naukowców i dla każdego kto dziś szuka informacji. Wikipedia jest też wysoko pozycjonowana w wyszukiwarce Google. Zatem jest bardzo ważne, co jest zamieszczone w tych wpisach. Ważne jest to, w jaki sposób opisywane są zjawiska historyczne – powiedziała Jolanta Hajdasz. – W przeszłości ujawniano skandale związane z publikowaniem na Wikipedii nieprawdziwych informacji. Ktoś przez lata zamieszczał tam na przykład nieprawdziwą historię Rosji i Chin – dodała. Stwierdziła również, że „Holokaust to temat wyjątkowo wrażliwy i delikatny”. – Tu nie ma miejsca na manipulacje i kłamstwa. A tyle lat mieliśmy z tym do czynienia. Potrzebna jest praca u podstaw, by nie dać się zwieść manipulacjom. Wcześniejsza publicystyka pana Grabowskiego jest bardzo kontrowersyjna. Można się tylko obawiać, że jego akcje będą wymierzone w Polskę i w pamięć o Polakach, którzy z narażeniem życia pomagali Żydom w czasie wojny – podkreśliła Jolanta Hajdasz.

cała audycja: https://polskieradio24.pl/130/5925/artykul/3121723,historyk-chce-poprawiac-wikipedie-za-minimalizowanie-polskiego-antysemityzmu-hajdasz-to-dzialania-przeciw-polsce