12 sierpnia 2021 r. przed Sądem Rejonowym  Warszawa – Wola odbyło się kolejna rozprawa  w sprawie przeciwko zarządowi Fundacji  Lux Veritatis, nadawcy TV Trwam z powództwa Sieci Obywatelskiej  Watchdog Polska. Organizacja zarzuca członkom zarządu Fundacji „Lux Veritatis”, czyli o. Tadeuszowi Rydzykowi CSsR, o. Janowi Królowi CSsR i Lidii Kochanowicz-Mańk popełnienie przestępstwa nieudzielenia informacji publicznej, mimo tego iż taka informacja została udzielona. Sprawa objęta jest monitoringiem CMWP SDP. Obserwatorem procesu jest red. Ewa Urbańska.

Podczas rozprawy 12 sierpnia przesłuchiwany był  Szymon Osowski, prezes Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska. Jak poinformował portal  Radia Maryja, nie potrafił on odpowiedzieć na żadne pytania obrony Fundacji „Lux Veritatis”. Nie był także w stanie wyjaśnić, dlaczego jego stowarzyszenie złożyło akt oskarżenia przeciw Fundacji „Lux Veritatis” – podkreślił mec. Marcin Chodkowski, obrońca Fundacji „Lux Veritatis”.

Podczas gdy poprzednia rozprawa w czerwcu wzbudziła duże zainteresowanie, tym razem było inaczej. Odrębna sala dla publiczności i mediów, zapewniająca obraz i dźwięk z rozprawy, zgromadziła zaledwie kilka osób. Maseczki na twarzach przesłuchiwanych świadków skutecznie tłumiły zdalny odbiór dźwięku z sali rozpraw. Kolejna rozprawa przed sądem Rejonowym dla Warszawy Woli przeciwko Fundacji „Lux Veritatis” odbędzie się 14 października 2021 roku.