Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, Institute of World Politics  oraz Instytut Staszica zapraszają na konferencję poprzedzającą szczyt NATO w Warszawie pt.

Prawdziwe wyzwania stojące przed NATO. Perspektywa amerykańska

W dyskusji udział wezmą:

Dr John Lenczowski – założyciel i prezydent Institute of World Politics, waszyngtońskiej szkoły wyższej zajmującej się problematyką amerykańskiego bezpieczeństwa narodowego i stosunków międzynarodowych,

Prof. Marek Jan Chodakiewicz – wykładowca Institute of World Politics i autor przełomowej książki „Międzymorze”, specjalista z historii najnowszej,

Dr Tomasz Sommer, research scholar w IWP,

Moderatorem dyskusji będzie Piotr Trąbiński – Kościuszko Chair of Polish Studies. Spotkanie otworzy Wiktor Świetlik – dyrektor CMWP SDP.

Paneliści opowiedzą o najważniejszych problemach związanych z przyszłością Paktu Północnoatlantyckiego, widzianych z perspektywy amerykańskiej instytucji kształcącej kadry, zajmujące się amerykańskim bezpieczeństwem i obroną narodową.

Spotkanie rozpocznie się od prezentacji najważniejszych wyzwań stojących przed NATO, przeprowadzonej przez specjalistów z IWP, które będą także prezentowane i dyskutowane na zbliżającym się szczycie NATO w Warszawie. Następnie gości  zapraszamy do wzięcia udziału w dyskusji z panelistami i zadawania im pytań.

05 lipca br. (wtorek) o godz. 15:00

w Domu Dziennikarza, ul. Foksal 3/5, sala B, I p