Program narusza standardy społeczności YouTube.  Taki komunikat przeczytali widzowie kanału Adoracji  telewizji internetowej  EWTN na YouTube  w sobotę przed Świętem Miłosierdzia Bożego (10 kwietnia b.r.) . Jak wielu użytkowników mediów społecznościowych katolicka telewizja EWTN Polska była skazana na wyjaśnianie sprawy w „rozmowach z botami”. Nie pomagało wysyłanie dokumentów poświadczających prawa do kolejnych utworów. Zablokowano także kanał Adoracji 24 h/.

Jak wyglądają kulisy blokady kanału Adoracji EWTN Polska? Czy to adoracja narusza standardy YouTube czy odwrotnie: to YouTube narusza standardy polskiego prawa? Co sprawiło, że transmisję udało się odblokować w ciągu doby? I czy ta sytuacja może stać się kazusem, ułatwiającym działanie kolejnym polskim organizacjom? – na te pytania odpowiadali goście red. Doroty Niedźwieckiej z EWTN : Piotr Pietrus – prezes i dyrektor zarządzający EWTN Polska, dr Jolanta Hajdasz – dziennikarka, reżyser, dyrektor Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich oraz  Jacek Karnowski – dziennikarz i publicysta, redaktor naczelny tygodnika „Sieci”, były kierownik redakcji „Panoramy” w TVP 2  i redaktor naczelny „Wiadomości” w TVP 1.

Program można oglądać: