Warszawa, 13 lipca 2010 r.

Minister Sprawiedliwości

Pan Krzysztof Kwiatkowski

Szanowny Panie Ministrze,

Pragniemy zwrócić Pana uwagę na niepokojącą sprawę postawienia w stan oskarżenia dziennikarza Leszka Kraskowskiego przez Prokuraturę Rejonową Warszawa Mokotów. Redaktor Kraskowski uzyskał zgodę na wgląd do akt i wykonywanie kserokopii w Sądzie Rejonowym w Tomaszowie Mazowieckim. Pomimo tego oskarżono go z artykułu 241 kodeksu karnego o ujawnienie tajemnicy ze śledztwa. Zarzuty stawiane Kraskowskiemu związane są z wykonywaniem przez niego obowiązków dziennikarza śledczego.

Pragniemy zwrócić uwagę, że kilka miesięcy temu po postawieniu zarzutów z tego samego artykułu innym dziennikarzom, przedstawiciele resortu sprawiedliwości (m.in. Prokurator Krajowy Edward Zalewski) zapowiadali rewizję przedmiotowych przepisów art. 241. Do chwili obecnej nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Sytuacja ta rodzi uzasadniony niepokój, iż artykuł 241 k.k. może być używany jako narzędzie nacisku na wolne media.

Krystyna Mokrosińska

prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich