Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP wyraża protest przeciwko zmianie statusu Polski z kraju o mediach „wolnych” na „częściowo wolne”, jaka została podjęta przez organizację  Freedom House w oparciu o tezy zawarte w opracowaniu pt. „Pluralism Under Attack: The Assault on Press Freedom in Poland” („Atak na pluralizm: szturm na wolność prasy w Polsce” ) autorstwa Annabelle Chapman, opublikowanym 29 czerwca 2017 r.

Raport ten przygotowany jest na podstawie wybiórczo wyselekcjonowanych faktów i  subiektywnych ocen Autorki, przez co nie spełnia wymogów zarówno opracowania naukowego, jak i rzetelnego artykułu dziennikarskiego. Powierzchowne i budzące wątpliwości co do obiektywizmu stosowanej metodologii opisy sytuacji na rynku mediów w Polsce, generalizowanie ocen na podstawie pojedynczych zdarzeń przy jednoczesnym pomijaniu opisu zjawisk niepasujących do postawionej przez Autorkę tezy o rzekomym zagrożeniu wolności prasy w Polsce upoważniają do twierdzenia, iż Raport ten jest jedynie polityczną publicystyką, prezentującą punkt widzenia finansujących go podmiotów i Autorki.

Zdecydowany sprzeciw budzą jednak przede wszystkim wnioski, jakie na podstawie przeprowadzonych „analiz” wyciąga Autorka, na podstawie których zlecająca przygotowanie  Raportu organizacja  Freedom House  zmieniła status Polski z kraju o mediach „wolnych” na „częściowo wolne”.  W ten sposób Raport staje się źródłem mylnych ocen realnej sytuacji na rynku mediów w Polsce dla wszystkich jego odbiorców.  CMWP SDP wyraża głębokie ubolewanie z powodu firmowania autorytetem  Freedom House Raportu przygotowanego w tak  nierzetelny sposób.

dr Jolanta Hajdasz
dyrektor  Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP

Pełna wersja raportu: https://freedomhouse.org/sites/default/files/FH_Poland_Report_Final_2017.pdf