M.in. Wiadomości TVP,  TVP Info (w programie i na tzw. pasku ), portal wPolityce.pl,  Gazeta Polska Codziennie i Radio Wnet cytowały   oświadczenie CMWP SDP, w którym Centrum protestuje przeciwko pobiciu operatora TVP przez syna biznesmena Ryszarda K.

W Radiu Wnet Jolanta Hajdasz mówiąc o pobiciu operatora TVP przez syna zatrzymanego biznesmena Ryszarda K. zwracała uwagę, iż przedstawiciele mediów w demokratycznym państwie muszą mieć zagwarantowaną możliwość bezpiecznego relacjonowania wszystkich wydarzeń: Dziennikarz w Polsce musi, idąc do pracy,  mieć pewność, że cały  z niej wróci.  Rozmówczyni Łukasza Jankowskiego z Radia Wnet przypomniała, że Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich broniło poszkodowanych dziennikarzy niezależnie od tego, w jakiej stacji pracowali.

16 października  policja zatrzymała podejrzanego o napaść na operatora TVP Aleksandra K., do której doszło po przeszukaniu i zatrzymaniu byłego prezesa Prokomu Ryszarda Krauzego (biznesmen zgodził się na podawanie pełnych danych osobowych) przez CBA w czwartek wieczorem.
31–letni Aleksander K. usłyszał w prokuraturze w Gdyni trzy zarzuty: naruszenia nietykalności, kierowania gróźb wobec dziennikarzy i spowodowania obrażeń ciała poniżej siedmiu dni. Czyny te są zagrożone karą do 2 lat pozbawienia wolności. Sąd nie zgodził się na aresztowanie podejrzanego i zastosował wolnościowe środki zapobiegawcze. Aleksander K. jest pod dozorem policji (dwa razy w tygodniu musi zgłaszać się na policję), ma zakaz kontaktu i zbliżania się do trzech pokrzywdzonych dziennikarzy na odległość nie mniejszą niż 50 m.

więcej m.in na :

Wiadomości TVP : https://wiadomosci.tvp.pl/50368537/ksiaze-trojmiasta-pobil-operatora-tvp

Telewizja wPolsce.pl :http://wpolsce.pl/magazyn/12604-dlaczego-operator-tvp-zostal-pobity

Radio Wnet: