Śledztwo dotyczące felietonu Antoniego Szpaka w „Angorze”, któremu zarzucono znieważenie narodu polskiego, zostało umorzone przez Prokuraturę Rejonową Łódź-Śródmieście. O taką decyzję postulowało Centrum Monitoringu Wolności Prasy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

W opublikowanym 17 grudnia 2017 r. w tygodniku „Angora” felietonie satyryk krytykując obecność najważniejszych urzędników państwowych na urodzinach Radia Maryja stwierdził, że „jedynie w durnym, kołtuńskim kraju może dojść do takiej paranoi”. Przeciwko Antoniemu Szpakowi, na wniosek czytelnika tygodnika, wszczęto śledztwo i postawiono mu zarzut z artykułu 133 kodeksu karnego mówiący o znieważeniu narodu polskiego. Groziło mu do trzech lat pozbawienia wolności. Pod koniec maja w obronie Antoniego Szpaka wystąpiło CMWP SDP. „Nie oceniając zasadności użytych przez satyryka sformułowań, ani jakości jego publicystyki CMWP SDP stwierdza, iż zastosowane w tym przypadku przez organy ścigania środki są nieadekwatne do popełnionego czynu. Publikując na łamach prasy felietony satyryk, jak każdy dziennikarz, ma prawo przedstawiać – nawet skrajnie złośliwie – swój osobisty punkt widzenia” – napisała Jolanta Hajdasz, dyrektor CMWP SDP. W uzasadnieniu umorzenia śledczy uzasadnili, że w tekście Antoniego Szpaka nie było znamion czynu zabronionego.

Źródło : sdp.pl