Wczoraj gościliśmy w siedzibie SDP delegację polityków i parlamentarzystów z Egiptu, przebywających w Warszawie w dniach 19-22 listopada na zaproszenie MSZ, w ramach wizyty studyjnej. Przyjazd do Polski jest inicjowany przez stronę egipską, która chce zdobyć wiedzę z naszych doświadczeń z okresu transformacji ustrojowej.  Goście rozmawiali z dyrektorem CMWP na tematy związane ogólnie z transformacją polityczną i gospodarczą oraz przemianami demokratycznymi. Poruszano także tematy dotyczące niezależnego dziennikarstwa.

Skład egipskiej delegacji która odwiedziła Polskę:

1. Pan Salah ABDEL MAQSOUD: członek Konstytuanty (Partia Światła)
2. Pan Abdel Reheem AMER: członek Konstytuanty; jeden z liderów Grupy Islamskiej
3. Pani Margaret AZAR: członkini Narodowej Rady ds. Kobiet, Koptyjka (Partia Wafd)
4. Pan Mohamed Anwar Esmat El SADAT: członek Konstytuanty; przew. Komisji ds. Praw Człowieka w rozwiązanej Izbie Niższej parlamentu; lider Partii Reformy i Postępu
5. Pan Sobhy SALEH: członek Konstytuanty; jeden z liderów Partii Wolność i Sprawiedliwość
6. Pan Mohamed TOSON: członek Komisji ds. Legislacji w Radzie Konsultacyjnej (wyższej izbie parlamentu) (Partia Wolność i Sprawiedliwość)

7. Pani Fadeya SALIM – prawniczka, działaczka beduińska z Synaju (Partia Reformy i Rozwoju)

8. Pan Mohamed El DAMATY – wiceprzewodniczący Syndykatu Adwokatów (Partia Wolność i Sprawiedliwość)

9. Pan Mohsen RADY – członek rozwiązanej izby niższej Parlamentu i władz rządzącej Partii Wolność i Sprawiedliwość, politycznego ramienia Bractwa Muzułmańskiego

10. Pan Abdel Moneim Abdel Maksoud: członek Narodowej Rady Praw Człowieka, czołowy prawnik Bractwa Muzułmańskiego