Niemiecka telewizja publiczna ZDF wycofała skargę kasacyjną od wyroku krakowskiego sądu, który orzekł, że telewizja ta ma przeprosić byłego więźnia obozu koncentracyjnego Auschwitz za użycie zwrotu „polskie obozy zagłady” . Informację tę przekazał zespół prasowy Sądu Najwyższego 24 września b.r. . Oznacza to, iż zaplanowana na 25 września  rozprawa w SN w tej sprawie została odwołana. W związku z tym zgodnie z przepisami SN umorzy  postępowanie kasacyjne w tej sprawie, zaś prawomocny wyrok zapadły w II instancji staje się ostateczny.

Były więzień Auschwitz Karol Tendera wytoczył proces za posłużenie się przez ZDF w 2013 r. określeniem „polskie obozy zagłady Majdanek i Auschwitz” w informacji na jej portalu, dotyczącej planowanej emisji programu dokumentalnego. W grudniu 2016 r. krakowski sąd apelacyjny prawomocnie nakazał niemieckiej stacji umieścić na stronie głównej jej serwisu internetowego przeprosiny za użycie tego określenia.

Wcześniej sąd I instancji uznał, że dobra osobiste powoda – w postaci jego godności człowieka, tożsamości narodowej i godności narodowej – zostały naruszone przez ZDF użyciem inkryminowanych słów, ale zdaniem sądu II instancji został skutecznie przeproszony przez ZDF w osobistym liście – dlatego ten sąd powództwo oddalił. Sąd apelacyjny zmienił ten wyrok i zobowiązał ZDF do publicznego przeproszenia pana Karola Tendery za naruszenie jego dóbr osobistych przez użycie tego sformułowania.  Sąd uznał, że w takim przypadku przeprosiny listowne nie wystarczą. W 2017 r. do SN wpłynęła skarga kasacyjna pełnomocników ZDF od tego wyroku. W październiku 2017 r. SN zdecydował o jej przyjęciu do rozpoznania na rozprawie kasacyjnej, jej termin był wyznaczony na środę 25 września 2019 r.

Ponad rok temu, w sierpniu 2018 r. CMWP SDP ogłosiło publiczne stanowisko, w którym napisaliśmy, iż postępowanie niemieckiej telewizji publicznej ZDF w tej sprawie budzi zdumienie i oburzenie, gdyż brak właściwej reakcji tej stacji na oczywisty błąd dziennikarski popełniony na jej stronach internetowych w 2013 r. najpierw wprowadził setki tysięcy jej odbiorców w błąd, a potem poprzez manipulacje i wykorzystywanie wszelkiego rodzaju prawniczych wybiegów doprowadził do sytuacji, w której 96-letni były więzień niemieckich obozów koncentracyjnych znajdujących się na terenach okupowanej przez Niemców Polski musi ponieść dotkliwą karę finansową za to, iż domagał się publikacji prawdy historycznej i przeprosin.

Wycofanie skargi kasacyjnej przez telewizję ZDF w tej sprawie CMWP SDP przyjmuje z radością, ponieważ oznacza ono koniec trwającej prawie 6 lat batalii sądowej p. Karola Tendery, dziś 98-letniego byłego więźnia obozu w Auschwitz.

Stanowisko CMWP SDP z 23 sierpnia 2018 r. : https://cmwp.sdp.pl/protest-%e2%80%a8centrum-monitoringu-wolnosci-prasy-sdp%e2%80%a8w-sprawie-sadowej-karola-tendery-przeciwko-telewizji-zdf/

więcej informacji : https://www.press.pl/tresc/58632,zdf-rezygnuje-z-kasacji-w-procesie-z-bylym-wiezniem-auschwitz