7 sierpnia 2019 r.  odbyło się posiedzenie zespołu ds. debaty publicznej  w Sejmie RP na temat cenzurowania i blokowania treści o charakterze prawicowo-katolickim przez duże międzynarodowe korporacje jak YouTube, Facebook, Google czy Twitter . Mimo wcześniejszego potwierdzenia w posiedzeniu nie wzięli udziału przedstawiciele ministerstwa ds. cyfryzacji, ani ministerstwa sprawiedliwości.  Na zaproszenie do wzięcia udziału w  spotkaniu nie odpowiedział też przedstawiciel firmy Google .Organizatorem spotkania był poseł Robert Winnicki . W posiedzeniu   uczestniczyli przedstawiciele portali i kont społecznościowych , których w ostatnim czasie platformy internetowe zamykały lub blokowały konto, wyłączały tzw. monetyzację  czyli uniemożliwiały zarabianie na portalu, czy zmniejszały tzw. zasięgi.  Wskazano na następujące (m.in) przypadki łamania wolności słowa w internecie :

•   Serwis YouTube usunął z kanału Radia Maryja homilię  wygłoszoną przez metropolitę krakowskiego, ks. abp. Marka Jędraszewskiego 1 sierpnia 2019 r. Kapłan mówił o zagrożeniach płynących z ideologii LGBT, którą określił mianem „tęczowej zarazy”. YouTube stwierdził, że nagranie stanowiło wyraz „szerzenia nienawiści”. Ostatecznie kazanie metropolity krakowskiego zostało przywrócone.
  • telewizja wRealu24.pl , której  z powodu „szerzenia nienawiści” blokowana jest możliwość zamieszczania nowych treści audiowizualnych (ostatnio po raz kolejny po otrzymaniu tzw. pierwszego ostrzeżenia) ; sytuacja powtarza się regularnie od 2016 r.
  • zdjęcie możliwości zamieszczania reklam z konta nczas.com, stało się to 7 czerwca b.r. , portal miał w szczycie nawet 7 mln użytkowników i nawet 50 mln odsłon miesięcznie (dane przedstawione w czasie posiedzenia przez red. nacz. portalu ), w ten sposób portalowi zablokowano możliwość zarabiania na utrzymanie portalu
  • zablokowanie konta Fundacji Życie i Rodzina Kai Godek na YouTube (od 3 sierpnia)
  • zablokowanie telewizji wsensie.pl  po audycji red. Pawła Lisickiego „Wierzę”  na temat ideologii LGBT
  • blokowanie kanału na  You Tube  Centrum Edukacyjnego Powiśle z Warszawy, wyłączenie motetyzacji

W trakcie spotkania Tymoteusz Zych, wiceprezes  Stowarzyszenia na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris przedstawił prawny aspekt omawianego zagadnienia. Zwrócił uwagę, iż  w opisanych przypadkach globalni monopoliści łamią polskie prawo na poziomie konstytucji i na poziomie przepisów szczegółowych. W jego ocenie powinno zająć się tym zająć państwo np. poprzez działania  Ministerstwa Cyfryzacji.

W spotkaniu uczestniczyła Jolanta Hajdasz, dyr. CMWP SDP.

zapis video posiedzenia :